Zorgboerderij

Doe jij met ons mee?

Sinds 1997 biedt Zorgboerderij “Aan ’t Zandeinde” mensen met een hulpvraag de mogelijkheid voor dagbesteding en/of (logeer)opvang op de boerderij. Een aantal dagen of dagdelen per week ben je op onze boerderij en kan je meewerken als hulpboer(in) of deelnemen aan speel/leeractiviteiten. Per dagdeel hebben we plaats voor maximaal 8 hulpboeren. Daarnaast zijn er op woensdagmiddag, de zaterdag en in vakantieperiodes maximaal 5 kinderen/jongeren.

Hoe kan je meedoen?

We bieden zorg op maat! Dit betekent dat we je hulpvraag, en je interesses en speciale wensen, eerst in kaart brengen. Dit kunnen we doen samen met de mensen die belangrijk voor je zijn. Wat vind je leuk, waar ben je goed in, wat zou je willen leren? Wil je afwisseling in werkzaamheden, of liever activiteiten in een vaste structuur? We hebben een breed activiteitenaanbod. Je kunt meewerken in allerlei activiteiten, maar er zijn ook spel-leeractiviteiten voor de jeugdigen. En wil je iets wat we nog niet bieden, dan gaan we samen op zoek naar mogelijkheden. We houden erg van gezelligheid! We willen kunnen genieten van elkaar, van het werk en van het samen dingen ondernemen. We herkennen onze manier van werken en begeleiden in de Triple-C visie: jou ondersteunen door op basis van een onvoorwaardelijke ondersteuningsrelatie samen jouw competenties op te bouwen.

Loading...

Wat kan je doen?

De boerderij bestaat uit een kleinschalig biologisch varkensbedrijf met zeugen, biggetjes en vleesvarkens. We hebben ook cavia’s, pony’s, kippen, duiven, 2 honden, een moestuin en een belevingsbos. Als Kijk- en Doeboerderij ontvangen we het hele jaar door bezoekers. Dit zijn groepen van zorginstellingen, scholen, kinderen (kinderfeestjes), verenigingen, toeristen, etc. Zij kunnen biggetjes knuffelen, krijgen rondleidingen en kunnen dingen doen. De bezoekers komen vooral op de biggetjes af; we zorgen er dan ook samen voor dat de zeugen het hele jaar door biggetjes krijgen.

Je kunt als hulpboer op de boerderij meewerken met de verzorging van de dieren, de planten, het erf, de ontvangstruimtes; maar ook in activiteiten met hout of allerlei klussen. Die zijn er natuurlijk altijd op een boerderij. Of hou je van lekkere dingen koken? Ook dat kunnen we doen. En als je het leuk vindt kan je ook een rol spelen als gastheer of -vrouw met de bezoekers.

Samen zijn en zinvol bezig zijn in een openhartige sfeer! Wij ervaren zinvol bezig zijn als deze een ”warmte” binnen in je los maakt, als je je betrokken voelt bij mens, dier en de boerderij. En ook het gewone leven ervaren. Als hulpboer(in) krijg je de ruimte om jezelf te zijn en jezelf te ontwikkelen; op persoonlijk vlak maar ook je technische vaardigheden.

Organisatie

Gerdy Haselhorst-Bloten en Anneke Jeeninga begeleiden je met de werkzaamheden en het verblijf op de boerderij. Gerdy heeft een opleiding kinder- en jeugdzorg (KJV-MBO), en Anneke een landbouwopleiding (Hogere Agrarische School). Naast de jarenlange ervaring houden we ons kennisniveau actueel door het volgen van cursussen, workshops en deelname aan diverse studiegroepen. We hebben 3 medewerkers: 2 werkbegeleiders en 1 meubelmaker/houtbewerker. Daarnaast zijn er 4 vrijwilligers die ons ondersteunen in de werkzaamheden. En ieder jaar kunnen we rekenen op stagiaires van zowel zorg- als landbouwopleidingen.

Wij zijn aangesloten bij de Landelijke Federatie Landbouw&Zorg, een organisatie die zich richt op alle landbouw-zorgcombinaties in Nederland. Via de Federatie hebben wij in juli 2011 het keurmerk “Kwaliteit laat je zien” behaald. We zijn lid van de Vereniging Zorgboeren Overijssel (VZO) en de Vechtdal Zorgboeren. We nemen deel aan diverse intervisie groepen en voor de begeleiding van jeugdigen is er een kritisch klankbordgroep. Verder zijn we lid van de Coöperatie Boer&Zorg. Naast informatie en advies en het uitwisselen van kennis en ervaring, zorgt de Coöperatie voor de financiële afwikkeling van de zorgcontracten. Hierdoor kunnen wij ons meer richten op onze kerntaak: begeleiding geven aan mensen met een hulpvraag op een boerderij.

Voor plaatsing op onze boerderij moet er een toekenningsbesluit van de gemeente zijn OF een indicatie van het CIZ. Met een Persoons Gebonden Budget (PGB) en Zorg in Natura kan de begeleiding gefinancierd worden. Ook kunnen er in een samenwerkingsverband of onderaanneming met een instelling deelnemers geplaatst worden.

Wil jij hulpboer(in) worden?

Word nu hulp boer!